lunes, 10 de diciembre de 2012

Quadern d'Aram. Camí cap a la llibertat d'una mare i el seu fill.

Fa ja uns dos anys vaig llegir la novel·la El violí d'Auschwitz de Maria Àngels Anglada amb els meus alumnes de 4t d'eso. Sempre m'havien parlat molt bé d'aquesta obra i la seva lectura no em va decebre gens, ans al contrari, em va apassionar. Anglada narrava, d'una manera única, el genocidi dels jueus que van imposar els nazis. Els fets em van impactar tant que vaig dedicar una de les primeres entrades del bloc a aquesta novel·la.

Ara però, he decidit tornar a endinsar-me en els escrits d'Anglada i aquesta vegada ho he fet amb una altra obra que tracta un tema semblant: Quadern d'Aram. Aquest cop Anglada decideix explicar un altre genocidi, el dels armenis.

Quadern d'Aram és un dietari on s'expliquen les reflexions i vivències d'una mare, Marik, i el seu fill Aram. A causa d'una malatia que pateix Aram, Marik promet pelegrinar fins al monestir de Narek si el seu fill es posa bé. Mentre són fora de viatge, els turcs decideixen exterminar el poble armeni, fet que obligarà a Marik i el seu fill a fugir de les seves terres i no tornar mai més.  

El tema principal de la novel·la és la lluita contra l'oblit. Els personatges, sovint, en fan referència. El món ha de conèixer la situació que van viure milers d'armenis. Un altre tema és denunciar els crims dels turcs contra els armenis (amenaces, assassinats massius, violacions, deportacions...). 
 
Al llarg de l'escrit apareix constantment la figura absent del pare d'Aram, Vahé, un poeta armeni. Maria Àngels Anglada per construir aquest personatge es va basar en la figura del poeta armeni Daniel Varuján, el qual Anglada i Maria Ohannesion van publicar una traducció catalana dels seus poemes que va rebre el títol de Terra porpra i altres poemes. Algunes de les poesies apareixen al llarg de Quadern d'Aram.

L'obra presenta moltes alteracions temporals. Cal diferenciar la trama de la història, ja que per una banda s'explica que l'autora viatja a Rodes i decideix escriure un llibre sobre aquesta qüestió i que, més endavant, obté una còpia d'un quadern d'Aram i la seva mare. Per una altra banda, es mostra la història narrada per Aram o Marik en el quadern. 

El Quadern d'Aram també presenta uns símbols que ens acompanyaran fins al final de l'obra. En primer lloc, les roses, símbol del passat, de tot allò perdut; Marik recorda en constància les roses del seu jardí. En segon lloc, el mar, simbolitza la llibertat, una nova vida, esperança. I, en tercer lloc, la terra porpra, símbol de la cultura armènia; encara que s'intenti destruir sempre perdurarà a l'interior de l'ànima de les persones.

Per tant, Quadern d'Aram és una obra molt emotiva. Una obra que ens mostra la desesperació d'un poble condemnat, una obra que ens ensenya els valors de la vida, una obra que ens demana que no oblidem les atrocitats d'algunes ments humanes. En resum, una obra d'esperança. Activitats Quadern d'Aram

No hay comentarios:

Publicar un comentario