miércoles, 15 de mayo de 2013

Els colors de la memòria, un llibre per apreciar l'art

Una pintura és un poema sense paraules (Horaci). Avui, com podeu observar, he decidit començar l'entrada a través d'una citació d'Horaci, crec que és una cita apropiada per la novel·la que tractaré Els colors de la memòria de Bernat i Daniel Romaní.

Només llegint el títol de l'obra en qüestió, deduïm que l'art tindrà un paper destacat, no només a través de paraules, com estem acostumats a veure en aquest bloc, sinó a partir d'imatges i colors. En el llibre, la protagonista, la Mariona, és una nena adolescent que estiueja al poble de la Costa Brava, Tossa de Mar (en el llibre Turissa). Durant les vacances d'estiu descobreix un pintor amb el qual establirà un fort lligam. Amb ell descobrirà els grans secrets de l'art de pintar: nous colors, noves tècniques, noves maneres d'enfocar un paisatge, etc. La Mariona cada any esperarà amb candeletes les vacances per submergir-se en l'art; així doncs, la pintura marcarà l'adolescència de la protagonista. Però un estiu, de cop i volta, comprovarà que el pintor ha desaparegut. La narració, continua fent un salt en el temps, en el qual la noia ja es troba a la Universitat estudiant la carrera de Medicina. Un dia topa, en els Encants, amb un quadre que li recorda molt l'estil del pintor. El quadrè li provocarà una certa nostàlgia del seu passat i decideix buscar l'amic que s'esfumà de la nit al dia.

L'obra és fantàstica per apreciar l'art i la seva història. Durant el relat, es comenten diversos quadres de pintors destacats com Van Gogh, Dalí, Goya, Miró... Els lectors també descobrim nous colors com el groc indi, el verd maragda, etc. i sobretot ens imaginem aquells indrets tan apassionats de Tossa de Mar que servien als artistes com a font d'inspiració.

És important destacar, que diverses cites d'obres de la literatura universal encapçalen els capítols de Els colors de la memòria, les quals aniran relacionades amb el contingut de cada capítol. Els fragments citats pertanyen a llibres tan emblemàtics com poden ser: El petit príncep, La història interminable, La taula de Flandes, etc.

Per tant, aquest llibre és un intent perquè els adolescents apreciïn l'art i, a través d'ella, puguin anar adquirint diversos coneixements i diferents maneres d'observar el món. Amb la pintura hom es descobreix a si mateix i també permet als altres fer-se una petita idea de com és aquell artista. Tal com deia Vincent Van Gogh: La qualitat d'un pintor depèn de la quantitat de passat que duu amb ell.

Activitats per després de la lectura
Altres activitats interessants


No hay comentarios:

Publicar un comentario