diumenge, 16 de març del 2014

Bitllet d'anada i tornada de Gemma Lienas

Aquesta setmana he llegit el llibre Bitllet d'anada i tornada de la Gemma Lienas, un relat molt interessant que tracta d'una malaltia que, malauradament, afecta moltes noies joves: l'anorèxia. Aquest llibre va guanyar el Premi Odissea al 1998.  

Lienas ens enfoca el tema a través del personatge de la Marta. La Marta és una noia adolescent que comença a obsessionar-se pel seu pes. En un primer moment,  només vol perdre tres o quatre quilos, per aquest motiu la mare decideix portar-la a una dietista, la qual li recomana una dieta sana i saludable que li permetrà baixar els pocs quilos que desitja. Quan la Marta compleix el seu objectiu, s'adona que encara pot treure's alguns quilograms més i, a partir d'aquest moment, en secret decideix deixar de menjar.

Quan els pares s'adonen de la situació, la porten immediatament a un psicòleg. Malgrat tot, la Marta continua perdent quilos així que acaba ingressada en un centre per malaltes d'anorèxia i bulímia. El relat ens explica la diferents situacions viscudes al centre: com les noies intenten amagar el menjar sense que les infermeres les vegin, la poca disposició que tenen en posar-se bé. També es relaten les històries de les companyes.

Aquest llibre és molt apropiat per llegir a les escoles a l'ESO, ja que descriu molt bé la situació que viu una persona amb aquesta malaltia, així com afecta a les persones del seu entorn: pares, amics, parella... Gràcies a aquesta obra, podem conscienciar els joves a evitar i combatre aquesta malaltia.

A continuació us deixo un enllaç amb un fragment i activitats sobre la lectura de Bitllet d'anada i tornada per treballar amb l'alumnat. Les activitats les he trobades navegant per internet, d'una escola on havien llegit el llibre i penso que són molt útils per treballar el llibre.

Lectura (fragment)
Activitats llibre

2 comentaris:

  1. Totalment d'acord però, encara que menys freqüent, que passa quan la persona que té anorèxia és major d'edat, i no vol reconèixer la seva malaltia i tampoc hi ha manera que vulgui entrar en tractament hospitalari???

    ResponElimina
  2. M'encanta aquest llibre de la Gemma Lienas! Fa poc que l'he llegit, és molt bo!
    Igual que aquest bloc!
    M'agradaria que féssiu una ullada al meu: http://blogdechaveli.tk/
    Gràcies

    ResponElimina