diumenge, 5 d’abril del 2015

La zona prohibida de David Cirici

Fa un temps em va arribar a les mans un catàleg editorial de llibres per a secundària en el qual vaig trobar la sinopsi d'un llibre que em va semblar interessant: La zona prohibida de David Cirici; així que fa poc vaig decidir llegir-lo.

Aquesta novel·la va ser guardonada amb el Premi Ramon Muntaner l'any 2013 i parteix d'una idea que havia emprat el propi autor l'any 1986 amb L'esquelet de la balena (una escola automatitzada en què els nois i les nois són educats sense la presència dels adults). 

La història de La zona prohibida està ambientada en un futur, en el qual una epidèmia ha acabat, pràcticament, amb la raça humana; els únics supervivents són alumnes d'escoles automatitzades i grups d'adults que viuen en comunitats. Les protagonistes del relat són dues germanes bessones, la Daia (protagonista) i l'Inge, que viuen en una d'aquestes escoles, juntament amb cent alumnes més. Un dia, a causa d'una tempesta, es veuen obligades a sortir per primer cop a l'exterior i descobriran el món hostil que les envolta.

David Cirici s'ha basat en la distopia, és a dir, una utopia negativa en què la realitat transcorre en una societat opressiva, violenta, indesitjable, etc. El lector, des d'un primer moment, pot observar a través dels pensaments de la protagonista, la Daia, el contrast de la vivència en una escola totalment organitzada i lliure amb la controlada i violenta societat de l'exterior. 

Sincerament, aquest llibre m'ha recordat a altres novel·les juvenils tan fantàstiques com: Els jocs de la fam de Suzanne Collins, Divergent de Veronica Roth, The host d'Stephenie Meyer. Són obres literàries que desperten el sentiment crític del lector, permeten reflexionar sobre la llibertat i les ideologies que ens envolten. La força de l'amistat i la valentia esdevindran eines per sobreviure en aquest món desconegut.

El llibre va tenir tant d'exit que l'autor ja ha publicat la seva continuació: La decisió d'en Viggo. La veritat és que ja friso per llegir-la!

1r capítol de La zona prohibida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada