dissabte, 8 de juliol del 2017

4171, una novel·la que ens transporta al passat des del futur

4171 és una novel·la juvenil escrita per Francesc Miralles on ret homenatge a la història de Catalunya. Aquesta obra permet que els lectors, adolescents, coneguin a través d'una història de ciència ficció i amor, petites pinzellades del setge de Barcelona del 1714.

L'obra ens transporta en un futur molt llunyà, concretament al 4171, en el qual la protagonista Ilka es desperta el dia que compleix 16 anys amb un inesperat regal: un viatge en el temps al parc temàtic AGES, on els menors d'edat (menys de 16 anys) no se'ls permet l'entrada. En aquest viatge retrocedirà fins a l'Era de l'Edèn (2714), però, a causa d'un sabotatge en les instal·lacions, l'Ilka aterra a Barcelona a l'agost de 1714, en plena batalla dels catalans contra l'exèrcit borbònic.

Enmig d'aquest ambient de desesperació, l'Ilka coneixerà de primera mà els successos històrics que van portar a la derrota els catalans i viurà la seva primera història d'amor. 

Com s'ha comentat, la novel·la va dirigida a un públic adolescent, per tant, no hi ha grans descripcions, les accions succeeixen molt de pressa i el llenguatge és senzill. És interessant, el tema escollit per Miralles, ja que el públic poc conèixer a grosso modo la història del setge de Barcelona, acompanyat de personatges que podrien ser ells mateixos.

L'obra està repleta de referències històriques, ja que apareixen personatges coneguts com el general Berwick, el duc de Populi, Antoni de Villaroel, Rafel Casanova... També es mencionen situacions estudiades durant la secundària com el Tractat d'Utrecht, l'aboslutisme borbònic... Tampoc podem deixar de banda tots els indrets de Barcelona per on avancen els personatges: el carrer Santa Clara, el de l'Argenteria, la Capella d'en Marcús... A més, mentre la protagonista va vivint l'horror dels últims dies del setge, va recordant altres setges que han deixat empremta en la història (setge de la ciutat de Sagunt...).

Així doncs, la novel·la 4171 és un bon llibre perquè els adolescents puguin conèixer, de manera molt general, els últims dies que van viure els catalans abans que les tropes borbòniques arrassessin la ciutat. Miralles ha aconseguit despertar l'interès d'aquest públic mitjançanat una història futurista i amorosa, gèneres que tant agraden al públic juvenil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada