diumenge, 20 de març del 2011

El Mecanoscrit del segon origen. Una obra de ciència ficció catalana.

Avui parlarem d’una obra contemporània escrita per Manuel de Pedrolo (1918-1990), Mecanoscrit del segon origen (1974), novel·la de ciència-ficció molt escollida com a lectura obligatòria a l’ESO. Primerament, faré cinc cèntims sobre l’escriptor. Manuel de Pedrolo va ser un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània, ja que conreà tot tipus de gèneres: novel·les, obres teatrals, poesies; a més, col·laborà amb articles, contes i assaigs a diverses revistes catalanes. Pedrolo, ha estat guardonat amb diversos premis literaris com el Víctor Català, el Sant Jordi i el Prudenci Bertrana. El 1979 va adquirir el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Després d’haver parlat a grosso modo de l’autor, comentaré la novel·la en qüestió. El Mecanoscrit de segon origen narra com, després d'un atac extraterrestre, que extermina pràcticament a tota la raça humana, una parella de supervivents, l’Alba, una noia de 14 anys, i en Dídac, un noi de raça negra de 9 anys, intenten sobreviure i donar una esperança de futur.
L’obra s’inicia quan en Dídac és colpejat per uns nois, a causa del seu color de pell, i cau a un llac. L’Alba, que ho observa tot, es capbussa a l’aigua per salvar-lo. Mentre els dos protagonistes es troben dins l’aigua, es produeix l’atac extraterrestre, en què exterminen a tota la població. Quan surten de l’aigua, s’adonen que són els únics supervivents que resten en la zona. Començarà, doncs, un viatge cap a la supervivència i una ràpida maduració personal. Els dos nois inspeccionaran botigues per apoderar-se de roba i aliments. Veient tots els cadàvers que hi ha a tot arreu, es refugiaran en un cova al bosc. A poc a poc, la seva relació es convertirà en una història d’amor i prendran consciencia del paper que els pertoca: començar una nova era humana.
Aquesta obra va ser duta a la televisió, mitjançant una sèrie de 7 episodis, la qual va gaudir de gran èxit. La sèrie va ser produïda i emesa per TV3 l’any 1985. Ara mateix, però, s’està realitzant el guionatge d’una versió cinematogràfica a càrrec del director de cinema Bigas Luna. A sota un deixo  el moment en què l'Alba salva el Dídac de l'aigua en el primer capítol de la sèrie emesa fa anys, activitats online sobre el llibre i un power point de l'anàlisi literari de l'obra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada